Norveç Çalışma İzni
DİKKAT! Aşağıda yer alan bilgiler, bilgilendirme amaçlı olup, UDK Dil Kursu olarak “Oturum” işlemi yapmamaktayız. Başvuruyla ilgili yetkili başvuru merkezi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Norveç Çalışma İzni Vizesi
Norveç’e eğer çalışmak için gidilmek isteniyorsa, bir oturum iznine ihtiyaç vardır. Normal şartlarda öncelikle iş bulunması gerekmektedir. Başvuru yapılacak oturum izni, kişinin yeterliliğibe ve Norveç’te çalışılacak işe bağlıdır. Norveç’te eğer üç aydan uzun bir süre için eğitime veya okula gidilmesi durumunda, eğitim iznine başvuru yapılması gereklidir. Eğitim vizesinin alınması halinde eğitim alırken haftada 20 saate kadar, tatillerde ise tam zamanlı olarak çalışılabilmektedir.
Norveç Çalışma İzni Vizesi için Norveç Başvuru Portalını kullanarak çalışma izni için başvuru kaydınızı yapmanız gerekir. Norveç Başvuru Portalına kaydınızı yaparak, ücretinizi öder ve gereken evrakları sunabilmek için Vize Başvuru Merkezi’nden randevu alırsınız. Norveç Göçmenlik Müdürlüğü’nün (UDI) vize başvurusu değerlendirme süresi 4 haftadır.
UDI başvurunuza dair karar verdiğinde, Büyükelçilik, karar olumlu olduğunda vizenizi pasaportunuza basar, karar olumsuzsa (birine vekalet/temsil yetkisi vermemişseniz) pasaportunuzla birlikte red mektubunuzu vize başvuru merkezine gönderecektir. Başvuru sahibi, vize başvuru merkezinin resmi internet sitesinden başvuru durumunu takip edebilir ve bu yolla pasaportunun nerede olduğunu anlayabilir. Vize Başvuru Merkezi, pasaportunuz kendilerine ulaştığında size haber verecektir. Vize başvuru merkezi, pasaportunuzun size gönderilmesi için kargo hizmeti de vermektedir, bunun için başvurunuzu yaparken talimatta bulunmalısınız.
Oturum izninizin onaylandığı bilgisini aldığınızda, oturum kartı almak için Norveç polisinden randevu almanız gerekmektedir. Randevu işlemini nasıl yapacağınıza dair bilgi Göçmenlik Müdürlüğü (UDI) web-sitesi içinde mevcuttur. Norveç’te oturum kartınızı almak üzere polise gitmeden önce Norveç’te işe başlayamayacağınızı aklınızda bulundurunuz.
Büyükelçilik, çalışma izinlerinin karara bağlanmasına dek Norveç’te beklenmesine imkan tanıyan giriş vizesine başvurmanızı tavsiye etmez. Bunun sebebi, çalışma izniniz onaylanmadan ve oturum kartınızı almak için polise gitmeden görevinize başlayamayacak olmanızdır.
Oturma İznim Onaylanmadan Çalışmaya Başlayabilir Miyim?
Normal koşullarda, AB/AEA ülkeleri dışından çalışmak için gelen göçmenler, oturma izinleri onaylanana kadar ve Oturum Kartı almak üzere polise gitmeden önce çalışmaya başlayamazlar. Ancak, eğer kişi kalifiye işçi ise ve de polisten onay almışsa çalışmaya başlayabilir. Genellikle işveren, başvuru sahibi adına çalışma izni başvurusunu Norveç polisine yapar ve kişi için çalışmaya erken başlama talep eder. Polis, çalışmaya erken başlama için bir ön onay verebilecektir.
Norveç polisinin çalışmaya erken başlamaya ilişkin onayı başvuru sahibi tarafından Büyükelçiliğe sunulduğu takdirde Büyükelçilik de bir giriş vizesi verecektir. Büyükelçilikten randevu almanıza gerek yoktur, ama pasaport ve fotoğrafınızı getirmeniz gerekmektedir. Norveç’e girişinizden itibaren en fazla 7 gün içerisinde pasaportunuzu polise ibraz etmelisiniz. Polis, bu durumda, asıl oturma izni başvurunuza dair karara varılana dek, sizin bu işveren için çalışmanıza onay verebilecektir.
Norveç Çalışma İzni Vizesi için Gerekli Evraklar
- Pasaport: İçerisinde 2 adet boş vize sayfası bulunmalı ve vize başvurusu tarihinden itibaren 1 yıl geçerlilik süresi olmalıdır. Yeni pasaportun ve varsa daha önceden alınmış eski pasaportların Schengen vize sayfalarının foto kopileri (kimlik bilgileri, geçerlilik süreleri, varsa vizeli ve mühürlü sayfalar, vb.).
- Başvuru formu: Dikkatli doldurulmuş ve imzalanmış Schengen başvuru formu.
- Fotoğraf: Standartlara uygun (yüz görünür), yeni çekilmiş, beyaz fonlu 2 adet biyometrik fotoğraf (35X45 abatlarında).
- Gidiş uçak rezervasyonları
- İş akdi (orijinal ve fotokopi )
- Sağlık raporu.
- Adli sicil belgesi: İngilizce noter onaylı çevirisi ve apostili ve fotokopisi.
- Doğum belgesi: İngilizce, noter onaylı çevirisi ve apostili.
- Yabancı uyruklu vatandaşlar için: Türkiye’de oturma izni fotokopisi (en az vize bitiş tarihine kadar geçerli olmalıdır.)
- Sağlık sigortası: Acil tıbbi bakım ya da acil hastane bakımı masraflarını kapsayan, 30000 € teminat tutarında, Schengen bölgesinde geçerlidir ibaresi bulunan bir seyahat sağlık sigortası.