İçeriğe geç

İletişim

Türkiye’de Yapılan Evliliğin İsviçre’de Tescili

Türkiye’de yapılan evliliğin İsviçre’de tescili için sayfamızdaki bilgileri kontrol edebilirsiniz. Türkiye’de yapılan evliliğin İsviçre’deki yetkili makamlarca tanınması için İsviçre vatandaşları ile evlenenler, İstanbul İsviçre Başkonsolosluğu üzerinden tescil ettirmek zorundadırlar. 

İsviçre’de geçerli oturum izini ile yaşayan vatandaşlar için önce İsviçre’de bağlı bulundukları ‘Nüfus Dairesine’ (Zivilstandsamt) başvurarak, evlilik tescilinin gerekli olup olmadığı konusunda bilgi almaları gerekir.

İsviçre Başkonsolosluğu aile birleşimi için aldığınız randevuda Evlilik Tescili için hazırlamış olduğunuz evrakları da almaktadır. Eğer evlilik İsviçre’de yapıldıysa tekrar Türkiye’de evlilik tescili yaptırmanıza gerek yoktur. 

Evlilik Tescili Yapabilmek İçin Hazırlamanız Gereken Evraklar Nelerdir?

İstanbul İsviçre Başkonsolosluğu2na sunacağınız bütün evrakların apostil ile onaylanmış olmalıdır. Evlilik tescili yaptırmak için alınan evrakları kaymakamlıkta ücretsiz apostil yaptırabilirsiniz. Online olarak alınan belgeler kabul edilmez. Her evraktan aynı sıra ile düzenlenmiş, A4 boyutunda fotokopi ile ayrı bir set oluşturmanız gerekir. İsviçre Başkonsolosluğu eksik evrak olursa, başvuruları iade etme hakkına sahiptir. 

Randevu günü hazırladığınız evrakların Başkonsolosluk tarafından iade olmaması için İstanbul’daki İsviçre vize uzmanlarımız ile iletişime geçin.

  1. Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği Formül B (Apostilli): Son altı ay içinde Nüfus Müdürlüğünden alınmış orijinal belge olmalıdır.
  2. Uluslararası Doğum Kayıt Örneği Formül A (Apostilli): Son altı ay içinde Nüfus Müdürlüğünden alınmış orijinal belge olmalıdır. Türkiye dışında başka bir ülkede doğanlar, Uluslararası doğum belgelerini doğdukları ülkenin resmi kurumlarından temin etmeleri gerekir. 
  3. Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Apostilli): Son altı ay içinde Nüfus Müdürlüğünden alınmış orijinal belge olmalıdır. Anne ve baba bilgisi mutlaka olmalı, eş, eski eş ve çocuklarınızın bilgileri de yer almalıdır.
  4. Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneğininin tercümesi: İsviçre’de konuşulan resmi dillerinden birine (Almanca, Fransızca veya İtalyanca) yeminli tercüman tarafından tercüme edilmeli ve orijinali Başkonsolosluğa sunulmalıdır. Noter tasdiki gerekli değildir.
  5. Yerleşim Yeri Belgesi (Apostilli): Son altı ay içinde Nüfus Müdürlüğünden alınmış orijinal belge olmalıdır.
  6. Yerleşim Yeri Belgesinin tercümesi: İsviçre’de konuşulan resmi dillerinden birine (Almanca, Fransızca veya İtalyanca) yeminli tercüman tarafından tercüme edilmeli ve orijinali Başkonsolosluğa sunulmalıdır. Noter tasdiki gerekli değildir.
  7. Boşanmış ise kesinleşme tarihli boşanma kararı (Apostilli): Mahkeme tarafından verilmiş olan boşanma kararının, noter tarafından “aslı gibidir” onayı olan belgenin orijinali.
  8. Boşanmış ise kesinleşme tarihli boşanma kararının tercümesi: İsviçre’nin resmi lisanlarından birine (Almanca, Fransızca veya İtalyanca) tercümeleri ibraz edilmelidir. Noter tasdiki gerekli değildir.
  9. Önceki eş vefat etti ise Uluslararası Ölüm Kayıt Örneği Formül C: Son altı ay içinde Nüfus Müdürlüğünden alınmış orijinal belge olmalıdır.
  10. Geçerli Pasaport: Pasaportunuzun vizenin verileceği tarihte en az 3 ay süreyle geçerli olması gerekmektedir. Pasaportun veriliş tarihi son on yıl içerisinde olmalı ve en az iki boş sayfa içermelidir. Pasaportunuzun A4 boyutunda çekilmiş okunaklı 2 adet Fotokopisi.
  11. İsviçre’de yaşayan kişi tarafından gereken evraklar:
  • İsviçre’deki evine ait yerleşim yeri belgesinin fotokopisi (Wohnsitzbestätigung).
  • Bekârlık belgesinin fotokopisi (Personenstandsausweis); daha önceden alınmış ise gereklidir.
  • İsviçre vatandaşı ise geçerli pasaportunun veya kimlik kartının fotokopisi
  • Eğer İsviçre vatandaşı değil ise; geçerli oturum izni belgesinin fotokopisi.

İstanbul İsviçre Başkonsolosluğu gerekli görürse ek evrak talebinde bulunma hakkına sahiptir. İsviçre’de evlilikler; evlenen kişilerin 18 yaşından büyük olması durumunda kabul görmektedir. Reşit olmayan kişilerin evlilikleri kabul edilmemektedir.

Türkiye’de yapılan evliliğin İsviçre’de tescili dışında bilgi almak ya da İsviçre vizesi için başvuru yapmak isterseniz vize uzmanlarımızla iletişime geçiniz.