İkamet İzni
İkamet izni yabancı vatandaşların Türkiye’de 90 günden daha uzun süreli olarak kalmak istemeleri halinde başvurmaları gereken izin tipidir. 90 günü geçen seyahatler için ikamet – oturum edileceğinden ötürü yetkili mercilere bu izin için başvuru yapılması gerekmektedir.
İkamet izni başvuruları her ülke vatandaşının kendi ülkesinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Konsoloslukları üzerinden yapılmaktadır. Diğer bir durumda ise Türkiye’ye vize ya da özel bir geçiş kapsamında gelen kişiler için ise oldukları ilin valiliği üzerinden başvuru süreci yürütülebilmektedir. İkamet izni başvuruları için kişiler kalış sebeplerini net olarak ifade edebiliyor olup bu sebep üzerinden aldıkları iznin gerekliliklerini sağlıyor olmaları beklenmektedir. Bunun yanı sıra ikamet edilen süre zarfında Türkiye’de geçimini sağlayacak kadar gelire sahip olmak; tüm bu zaman zarfında geçerli sağlık sigortası da bulundurmak gerekmektedir. Bu detayların hepsi yasal makamlarca onaylı şekilde belgelenerek başvuruda sunulacaktır.
Oturum izni başvurularında bağlı bulunduğunuz uyruğa göre değişiklik gösteren yeterlilikleri sağlamanız gerekmektedir. Bu konuda UDK Dil Kursu Göçmen Büro ekibi olarak sizi en doğru şekilde yönlendirecek; ülkenizden getireceğiniz evrakların Türk resmi belge sistemine uygunluğu için gerekli yönlendirmeleri de yapıyoruz.
İkamet İzni Nedir?
İkamet izni nedir sorusunun yanı sıra başvurusu nasıl yapılır konusu daha büyük merak konusudur. Oturum izni başvurusu yapacak kişilerin talep ettikleri oturumsüresinden en az 60 gün daha uzun pasaport geçerlilikleri olması gerekmektedir. Aksi takdirde pasaport yenileme yaparak başvuruyu o şekilde yürütmemiz gerekecektir.
İlk ikamet izni başvurusu yapılırken başvuruyu yapan yabancının İl Göç İdaresi tarafından ona atanan randevu saatinde başvuruda hazır bulunması gerekmektedir. Şayet uzatma başvurusu yapılacak ise evraklar taahhütlü şekilde PTT üzerinden ya da kargo yolu ile işleme aldırılmaktadır. Burada sürecin uzamaması adına evrakların en doğru ve istenen şekilde; eksiksiz ulaştırılması çok büyük önem arz etmektedir. Aksi takdirde başvurunuz bu nedenlerle olumsuz olarak sonuçlanabilir.
İkamet süresi dolmadan başvuru yapılması gerekmekle birlikte başvuru yapıldığına dair verilen yasal evrak ile oturum süresi dolmuş olsa bile başvuru sonuçlanana kadar Türkiye’de kalma hakkına sahip olacaktır. Şayet yurt dışı çıkışı yapmak isterlerse de İl Göç İdaresi’nden belgelerini onaylatmaları gerekmektedir. Oturum izni süresi bitiminden sonra yapılan başvurular işleme alınmamakla birlikte kişi yasal olarak kaçak konumuna düşecektir.
İkamet İzni Çeşitleri
Başvuru yapan kişinin ülkede kalış amacına bağlı olarak ikamet izni çeşitleri içerisinden biri seçilerek süreç yürütülmektedir. Burada önemli olan kişinin başvurduğu ikamet kategorisi için gerekli şartları sağlıyor olmasıdır. 6 farklı kategori altında incelenen oturum izni başvurularının her biri kendi özelinde farklı gereklilikler içermektedir. Başvuru yapacak olan yabancının istediği oturum izni başvuru kategorisinin gereklerini ve yeterliliklerini yerine getiriyor olması gerekmektedir.
İkamet izni çeşitlerini sıralamak gerekirse;
- Kısa Dönem İkamet İzni
- Uzun Dönem İkamet İzni
- Aile İkamet İzni
- Öğrenci İkamet İzni
- İnsani İkamet İzni
İnsan Ticareti Mağduru İkamet İzni olarak 6 farklı kategoridir. Bu 6 kategoriden bazıları kendi içerisinde de farklı alt başlıklara ayrılmakta ve kendi özelinde incelenmektedir. Bu nedenle başvuru yaparken doğru oturum izni çeşidini seçerek başvuru işlemlerini yürütmek önemlidir.
Türkiye’de en çok başvuru yapılan ikamet izni türü kısa dönemdir. Kısa dönem oturma izninde süre en fazla 1 yıl olarak belirlenmektedir. Bu izne sahip olabilmek için turistik ziyaret, mülk sahibi olmak, evlilik, eğitim ya da çalışma gibi seçeneklerden kişiye uygun olan üzerinden devam edilmelidir
İkamet İzni Nasıl Alınır?
İkamet izni nasıl alınır konusunun en başında anlaşılması gereken kısım her ikamet izni kategorisi kendi özelinde farklı başvuru şekline sahiptir. Genel olarak anlatmak gerekirse başvuru yapacağınız ikametgah izni kategorisinin gerekliliklerini yerine getiriyor olmanız gerekmektedir. Bunlar öğrenci iseniz okul kaydı, çalışan iseniz işe kabul gibi değişkenlik göstermektedir. Sizden istenen evrakların tamamını hazırladıktan sonra başvurunuzu göç idaresi üzerinden gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır.
Evraklar tamamlandıktan sonra online başvuru formunuz doldurulur ve göç idaresi sitesi üzerinden randevunuz alınır. Randevu alınan gün ve saatte orada bulunarak işlemleri başlatıyor olmanız gerekmektedir. Biz UDK Dil Kursu(Göçmen Büro) olarak bu süreçte sizin ihtiyaçlarınızı dinleyip ardından sizin için en uygun ikamet izni kategorisine karar vermekteyiz. Bunun sonrasında ise uyruğunuza bağlı olarak değişen evrak listesini size özel olarak hazırlamakta ve sizden talep etmekteyiz. Evraklar gelen olarak benzer gözükse de bağlı bulunduğunuz uyruğa göre değişkenlik göstermekle birlikte her ülkenin yasal olarak sunduğu evraklar birbirinden farklıdır. Bunları size uygun düzende sunabilmemiz ve eksik belgeden dolayı başvurunuzun riske girmemesi için bu adım oldukça büyük önem arz etmektedir. Formlarınız doldurulup, randevularınız alınıp en doğru şekilde evraklarınız hazırlandıktan sonra ikamet izni müracaat belgesi ile birlikte randevu gün ve saatinde randevuda olmanız gerekmektedir. İşlemler başladıktan sonra sizden eksik belge talep edilmedikçe süreç bu şekilde ilerlemekte ve izin izni başvurunu onaylandıktan sonra ikamet kartı başvuruda belirttiğiniz adrese posta yolu ile gelmektedir. İkamet izni sorgulama işlemleri de aynı online ekran üzerinden yapılmaktadır.
İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler
İkamet izni için gerekli belgeler iki farklı başvuru şekli için ayrı ayrı incelenmektedir. İlki ‘İlk başvuru ve geçiş başvurusu’ , ikincisi ise uzatma başvurusudur. Her ikamet izni için kendi özelinde evraklar gerektirse de genel olarak;
- İkamet izni başvurusu online formu
- Pasaport ya da muadili bir belgenin onaylı fotokopisi
- 4 adet son 6 ayda çekilmiş beyaz fonlu biyometrik fotoğraf
- Kalınacak süre zarfında geçimini sağlayacak kadar yeterli ve düzenli gelire sahip olmak (Formda beyan edilecek; eğer istenirse belge sunulacak.)
Geçerli sağlık sigortasına sahip olunmalıdır. Bu sigorta ikamet izni süresince kişinin ihtiyaçlarını karşılayabileceği yeterlilikte ve sürede olmalıdır. İçerik olarak farklı şekiller de sunulması mümkün olmakla birlikte başvuru aşamasında sizin için en faydalı olanı seçerek işlem yapmaktayız.
Bu genel evrakların yanı sıra ikamet izin belgesi kategorinize özel olarak sizden istenen evraklar olacaktır. Örneğin; çalışma ikamet izni içinse iş kabul evrakı, o işi yapma yetiniz olduğuna dair sertifika ya da belgeler gibi. Eğer öğrenci ikamet izni ise de okul kabul belgeleriniz, önceki mezuniyetiniz gibi özel evrak gurupları söz konusu olacaktır. Bu nedenle biz UDK Dil Kursu(Göçmen Büro) olarak sizin oturum izniniz ve bulunduğunuz uyruğa özel olarak evrak listesi sunup bunların Türk evrak düzenine uygun hale gelmesi için gerekli çeviri ve onayları yaptırmaktayız. Aksi takdirde muadil bulunmayan evrak sebebi ile başvurunuz olumsuz sonuçla dönebilir. Sicilinizde böyle talihsiz bir başvuru sonucu olmaması adına evrakları doğru hazırlamak çok büyük bir önem arz etmektedir.
İkamet İzni Ücreti
İkamet izni ücreti ödemelerini İl Göç İdaresi sitesindeki ön başvuru formunu doldurduktan sonra randevu günü evraklarla birlikte hazır bulunmadan önce ödemeniz gerekmektedir. Online olarak ön başvuru formunu doldurmanızın akabinde randevu ekranı karşınıza gelecek ve seçtiğiniz gün ve saatte başvuruda istenen evraklar ile birlikte seçtiğiniz kurumda hazır bulunmanız gerekmektedir. Burada evrakları sunmadan önce başvurunuz için uyruğunuza göre değişkenlik gösteren harcınızı ödemeniz gerekmektedir. Ödemenize istinaden alacağınız makbuzu da sunacağınız evraklar arasına koymanız gerekmektedir.
Devlete ödenen ikamet harçları yabancının uyruğuna göre, özel sağlık sigorta ücreti de yabancının yaşına göre değişmektedir. Danışmanlık, devlet harçları ve sigorta dahil toplam ücret için bize ulaşabilirsiniz. Danışmanlık ve başvuru hizmetlerimiz kapsamında başvurularınızı yapıyoruz, sigortalarınızı düzenliyoruz, devlet harç ödemelerinizi yapıp adresle alakalı belgeler, gerekli fotokopiler ve başvurunun türüne göre gerekli tüm ek belgelerle birlikte dosyanızı eksiksiz hazırlıyoruz. Kosova, Çek Cumhuriyeti, İrlanda, Nepal, Suriye Sri Lanka ve Türkmenistan vatandaşları özelinde kabul edilen karşılıklılık ilkesi gereğince bu ülke vatandaşları harç ödemelerinden muaf tutulmuşlardır.
Bu harç giderlerinden ayrı olarak ödenen kayıt bedelleri içinse hiçbir uyruk muaf tutulmamış, ödenmesi zorunlu tutulmuştur. Sırbistan, Norveç, Fiji ve Kuzey Marina vatandaşları için ödenmesi gereken harçlar da diğer ülkelerden farklıdır. Belirtilen ücretler ödenmediği takdirde başvurularınız işleme alınmayacaktır.
Güncel yabancı ikamet izni harçları, sigorta ve danışmanlık başvuru hizmeti dahil toplam ücret bilgisi almak için bize ulaşınız. Tel: +90 212 970 02 88
İkamet İzni Uzatma
İkamet izni uzatma başvurusu devam eden süreçte yabancı ikamet izni sahibi olan ve yenileme yaparak uzatmak isteyen kişiler içindir. Uzatma başvurusunda istenen evraklar başvurulacak oturum kategorisine göre değişkenlik gösteriyor olsa da genel evrak listesi diğer başvuru ile aynıdır. Bu başvuru türünde aranan ilk şart hali hazırda devam eden onaylı bir oturum iznine sahip olmanızdır.
Uyarı: İkamet(oturum) iznini uzatmak için başvuruda bulunacak kişinin devam eden oturum izninin bitimine 60 gün ya da daha az kalmış olması gerekmektedir. Ve bu izninizin geçerliliği sona ermeden önce uzatma-yenileme başvurunuzu yapmış olmanız gerekmektedir.
Uzatma işlemleri her kategori için farklı şartlar sunmaktadır. Örneğin; mülk alarak oturum izni sahibi olduysanız üzerinden oturum izni aldığınız mülkün halen size ait olması ya da çalışma izni ile oturum sahibi iseniz çalıştığınız yer ile yenilenen kontratınızı sunuyor olmanız gerekmektedir.
İnsani ikamet izni uzatma başvurusu yapacağınız kategori turistik ise yeni çıkan yasa kapsamında çok özel bir durum söz konusu olmadıkça yenileme-uzatma işlemi yapılmamaktadır.